Thursday, July 27, 2017

Filipino Glossary of Cooking Terms - Part 3




FILLET: 
As a verb, to remove the bones from meat or fish. A fillet (or filet) is the piece of flesh after it has been boned.


(TANGGALIN ANG BUTO o TINIK: bilang pandiwa - tanggalin ang mga buto/tinik mula sa karne o isda: bilang pangngalan - isang piraso ng laman matapos maalisan ng buto o tinik)


FISH FILLET (fil-ley)

FLAKE:
To break lightly into small pieces.


(PIRASUHIN o HIMAYIN: bahagyang pagpipipiraso o paghihimay ng sangkap)


FISH FLAKES


FLAMBE':
To flame foods by dousing in some form of potable alcohol and setting alight.


(APUYAN: paglalagay ng konting alak o alkohol sa pagluluto at sindihan ito pagkatapos)


FLAMBE' (Flambey) IN COOKING

FOLD:
To incorporate a delicate substance, such as whipped cream or beaten egg whites, into another substance without releasing air bubbles. Cut down through mixture with spoon, whisk, or fork; go across bottom of bowl, up and over, close to surface. The process is repeated, while slowing rotating the bowl, until the ingredients are thoroughly blended.


(MARAHANG PAGSASAMA: Paghalo ng krema o binating puti ng itlog sa isa pang sangkap na hindi nagkakabula. Sa paghahalo, parang itinitiklop lamang ang naunang sangkap sa ikalawa gamit ang kutsara, pangbati o tinidor; sasandok sa ilalim, paakyat at itataob sa ibabaw. Uulitin ang proseso, habang iniikot ang mangkok o lalagyan, hanggang ang mga sangkap ay nahalong mabuti)


FOLD
FRICASSEE:
To cook by braising; usually applied to fowl or rabbit.


(FRICASSEE: Paraan ng pagluluto kung saan ang karne ng manok o kuneho ay piniprito nang bahagya at pagkatapos ay pakukuluan sa mahinang apoy at pagkatapos ay lalagyan ng white sauce.)


CHICKEN FRICASSEE

FRY: 
To cook in hot fat. To cook in a fat is called pan-frying or sauteing; to cook in a one-to-two inch layer of hot fat is called shallow-fat frying; to cook in a deep layer of hot fat is called deep-fat frying.


(PRITUHIN: paraan ng pagluluto sa mainit na mantika; Paggigisa o pagprito sa kawala ang tawag kapag konti lang ang mantika; mababaw na pagprito naman kapag nasa isa hanggang dalawang pulgada ng mantika ang gamit at malalim na pagprito kapag lubog na sa mantika ang pipirituhin)


PAN-FRY

SHALLOW-FRY

DEEP-FRY





No comments:

RJ De Vera Wins Mr Man Hot Star International 2023

The Philippines' RJ De Vera won Mr. Man Hot Star International 2023 held at the Saensuk Grandhall of the Bangsaen Heritage Hotel in Chon...